Melkeleveranser

Melkeproduksjonen og dermed leveransene av melk til meieriene, varierer gjennom året og mellom år.

Melkeproduksjonen reguleres blant annet med kvoter for å tilpasse produksjonen best mulig til etterspørselen. Det er stor variasjon mellom melkeprodusenter i utnyttelse av disponibel melkekvote.  

Melkeprodusentens drift, tidspunkt for inseminering og kalving er avgjørende for melkeleveransen. 

Melkeleveranser for kumelk 

Totalt er produksjonen av kumelk størst i første halvår, men varier i ulike landsdeler.  

I 2024 ble det levert 1 462 millioner liter melk til meieriene. I tillegg blir det anvendt noe til lokal foredling. 

Melkeleveranser for geitemelk 

Produksjon av geitemelk varierer sterkt gjennom året og følger geita sin normale laktasjonskurve. Kjeingen foregår for de fleste på ettervinteren, og melkeleveransene er størst fram til sommeren. 

I 2024 ble det levert 17,9 millioner liter melk til meieriene. I tillegg blir det anvendt noe til lokal foredling. 

Kravspesifikasjon for rå melk 

Kravspesifikasjon for rå melk under forsyningsplikten framgår av retningslinjen fastsatt av Omsetningsrådet. 

I animaliehygieneforskriften fastsettes krav til driftsansvarlige for næringsmiddelforetak som produserer, eller eventuelt samler opp rå melk og råmelk. Dette gjelder for Norsk melkeråvares innhenting av melk. 

Melk som leveres av Norsk melkeråvare, kvalifiserer til bruken av Nyt Norge-merket. En forutsetning er etterlevelse av kvalitetssystemet i landbruket (KSL). Stiftelsen Norsk Mat sine krav framgår her.